Web na Wordpressu k obrazu svému

Blog - Web na Wordpressu k obrazu svému      
Web na Wordpressu k obrazu svému

Dovolte mi přidat se ke všem těm stovkám či tisícům blogerů, kteří měli nutkavou potřebu napsat článek o Wordpressu. Na internetu jich je asi šestnáctmiliónů a tak jsem si říkal, že jeden navíc přece nemůže uškodit. 

Rozhodl jsem se tak proto, že jsem měl v poslední době s Wordpressem celkem dost do činění. A protože jsem se díky této zkušenosti spoustu zajímavých věcí (mnohdy i proti své vůli) naučil, nemůžu si je přece nechat pro sebe, no ne? 

Osud tomu totiž chtěl, že se mi pod ruce dostal zajímavý projekt - stavba multisite webu na Wordpressu pro místní firmu. Možná si řekneš: „No a co jako? Wordpress umí nainstalovat každá cvičená poloopice po mozkové příhodě.“ To je samozřejmě pravda. Instalace Wordpressu je triviální skoro i pro běžného nepočítačového uživatele. Takže koupí se webhosting, nahodí se Wordpress, naklepe se do něj pár stránek a web je hotový. Or is it?

Šmarjá, dyť to musí nějak vypadat!

V prvé řadě je docela dobrý nápad hodit na to nějakou šablonu. Nikoliv pouze hezkou, ale pokud možno (a to bych zdůraznil) i dobrou! Tedy dobrou ve smyslu dobře udělanou, promyšlenou, rozšiřitelnou a ideálně co nejlevnější, protože kdo by platil za něco tak jednoduchého, jako je pitomá wordpressí šablona, kua. Použitá kurzíva je zde zcela na místě, protože konec předchozí věty názorně ukazuje, že dotyčný nemá vůbec ponětí o tom, co napsal.

No, tak to ti můžu rovnou říct, že podobná nejspíš neexistuje. Jaktoproč. No protože šablony zadarmo bývají zpravidla méně promyšlené a často nabízejí jen základní funkce. Pokud existují nějaké výjimky, tak čest. 

Ovšem já, jakožto webař srdcař, jsem za prvé neměl nervy a čas hledat hodiny správnou šablonu a za druhé bych se studem propadl do východního Polska, kdybych se alespoň nepokusil vyrobit si svou vlastní. No a pak je tady ještě taková drobnost, že dělám web pro zákazníka, který má nějakou svou firemní identitu a všechny ty věci okolo. Čili předvařenou šablonu nebrat.

Knížku Google do ruky a jedem

Oficiální dokumentace Wordpressu je zpracována velice důkladně a podrobně, takže jen do toho. Navrhl jsem šablonu, nechal si ji schválit zákazníkem a jal se do jejího oživování. Velice vzrušující činnost. Vřele doporučuju.

Teď to trošku urychlím a přetočím film o několik dní dopředu. Šablona už existuje a dokonce se mi podařilo ji nahrubo zakomponovat do Wordpressu. Nebo spíš obráceně, Wordpress zakomponovat do šablony. Ok, mám jakousi homepage a na ní mám menu (wp_page_menu nebo wp_nav_menu()) se seznamem stránek, které jsem si v backendu navyráběl, abych měl s čím pracovat. Začíná se to krystalizovat.

A na všechno ostatní jsou tu pluginy

U firemního webu je slušná pravděpodobnost, že to nebudou jen čtyři statické stránky s texem a obrázky. Hrozí, že klient bude chtít i nějakou „nadstandardní“ funkčnost. Třeba kontaktní formulář, fotogalerii, FAQ, kalendář akcí, slovníček pojmů nebo kdo ví co si ještě vymyslí. A protože Wordpress jako takový byl původně vyvinut jako redakční systém, ne všechno je součástí jeho jádra. Musí se tedy použít doplněk (plugin), kterých je mimochodem asi 42 500 a další neustále přibývají. 

Když tvoříš šablonu na míru, dříve nebo později narazíš na něco, co Wordpress v základu neřeší. A tak buďto sáhneš po pluginu nebo si to naprogramuješ sám (a lépe). Obě varianty jsou schůdné, leč každá má své plusy i mínusy.

Výhody pluginů:

  • Rychlost použití - najdeš, nainstaluješ, aktivuješ, nakonfiguruješ a jede
  • Čerstvost a kvalita - profesionální podpora a pravidelné aktualizace od tvůrců pluginu a/nebo komunity kolem nich
  • Vypínatelnost - dá se jednoduše deaktivovat a pak zase spustit
  • Widgety - spousta pluginů má svůj widget. Widget je chytré udělátko, které prostě chytneš a hodíš tam, kde ho chceš mít. Ovšem musí na to být připravená šablona vzhledu.

Nevýhody pluginů:

  • Nabobtnalost - obsahuje spoustu funkcí, které nepotřebuješ
  • Nechtěné menu - spousta pluginů bez ptaní nasáčkuje do navigace v adminu svoje menu a když je takových více, rychle se to zasírá
  • Nečeština - pluginů je spousta, ale zdaleka ne všechny jsou přeložené do češtiny

Pluginy jsou požehnáním, ale ve špatných rukou se můžou stát i prokletím Wordpressu. Když jich jede moc najednou, můžou se projevit konflikty a výsledkem bude třeba celkové zpomalení odezvy webu. Je tedy nutné každý jednotlivý plugin používat s rozmyslem a pouze v případě, je-li to nezbytně nutné.

Pojďme si nyní prosvištět pár užitečných pluginů, na které jsem při realizaci svých projektů narazil. Dovolil jsem si dokonce některé z nich přeložit, resp. doplnit chybějící překlad.

Disclaimer:

České překlady textů v pluginech nemusí být úplné ani perfektní. Většinou vznikaly tak nějak paralelně při konfiguraci pluginu a tudíž je docela možné, že tam něco bude chybět nebo něco bude přeloženo blbě. Za případné chyby se předem omlouvám.

Užitečné pluginy (a češtiny):

Enhanced Media Library

K čemu to je: Když máš projekt, ve kterém se používá spousta vkládaného obsahu (fotky, dokumenty, mediální soubory), je dobré v nich udržovat nějaký ordnung. Typicky katalog produktů zařazených do tuny kategorií. Prostě pořádek musí byt! (Btw, řekněte mi někdo, proč tohle není už dávno v jádru Wordpressu.)

Čeština: enhanced-media-library-cs.zip

Contact Form 7

K čemu to je: Umožní provozovat na webu kontaktní formulář, který je jednoduše a velmi intuitivně konfigurovatelný a tímpádem snadno použitelný jak pro správce webu, tak pro jeho návštěvníky. 

Čeština: contact-form-7-cs.zip

HTML Editor Syntax Highlighter

K čemu to je: Název je všeříkající, takže jen krátce dodám, že plugin usnadňuje práci v HTML režimu editoru tím, že zvýrazňuje syntaxi HTML kódu. Pro ty, kdo se rádi hrabou ve zdrojácích, je to užitečný pomocník. 

Čeština: není potřeba

Image widget

K čemu to je: Základní widgetová výbava Wordpressu je sice poměrně slušná, ale neobsahuje ani takovou elementární věc, jako je widget pro vkládání obrázků do sidebarů. A přesně k tomu slouží Image Widget.  

Čeština: image-widget-cs.zip

Reusable Text Blocks

K čemu to je: Často se na různých stránkách webu opakují stejné údaje, jako třeba kontaktní telefonní číslo. Tento plugin elegantně řeší problém obsahu použitého současně na více místech. Vytvoříš si textový blok a pak ho jednoduše (pomocí shortkódu, widgetu nebo přímo v šabloně) používáš, kde je třeba. Nikdy se už ti nestane, že budeš mít nekonzistentní web.

Čeština: reusable-text-cs.zip

WooCommerce

K čemu to je: Zní to sice legračně, ale původně blogovací redakční systém umí díky tomuto pluginu zmutovat do podoby e-shopu. Chceš něco prodávat na webu? Stačí ti doména + webhosting, Wordpress a WooCommerce plugin. 

Čeština: existuje na to přímo plugin WooCommerce čeština

Yoast SEO

K čemu to je: V základu Wordpress zajistí jen základní SEO. Jestli chceš mít pod kontrolou klíčová slova, titulky, meta popisky, sitemapy, robots.txt soubory, Google Search Console, kanonické URL a spoustu jiných SEO vychytávek, instaluj tento plugin.  

Čeština: je součástí pluginu

Simple Staff List

K čemu to je: Firmy většinou mívají zaměstnance a mnohdy se s nimi chtějí pochlubit i na webu. Tadá! Je tady plugin Simple Staff List, který plní přesně tento úkol a musím říct, že to dělá výborně. 

Čeština: simple-staff-list-cs.zip

Search Everything

K čemu to je: Fulltextové vyhledávání ve Wordpressu prohledává především články a stránky. Jakmile se tvůj web trošku rozroste a objeví se v něm i jiné typy taxonomií (nebo post types), hodí se nainstalovat tento plugin. Jak napovídá jeho název, postará se plugin Search Everything o indexování úplně všeho. 

Čeština: search-everything-cs.zip

Better Font Awesome

K čemu to je: Používáš na svém webu ikonky ze sady Font Awesome? Wordpress má takovou krásnou vlastnost, že rád vyhazuje z editoru prázdné tagy. Takže třeba <i class="fa fa-search"></i> zmizí po uložení článku a ty na to koukáš jak japončík na vepřo-knedlo. Plugin Better Font Awesome vnáší do Wordpressu plnou podporu ikonek Font Awesome a usnadňuje jejich používání (nejen) správcům obsahu.

Čeština: better-font-awesome-cs.zip

Polylang

K čemu to je: Udělej ze svého webu mezinárodní sajtnu. Polylang je jeden z pluginů, který se s tímto úkolem vypořádává velice dobře.  

Čeština: je součástí pluginu

Pokračování příště

To by pro dnešek stačilo a příště si řekneme něco o tom, jak se překládá a lokalizuje ve Wordpressu. Jo a kdybych náhodou narazil na další zajímavé pluginy, tak je sem samozřejmě přihodím.

Zdar!

Podobné články

Komentáře

  |  Zapoj se do diskuze