GetSimple - CMS, který se nezdá

Blog - GetSimple - CMS, který se nezdá      

Pokud vytváříš weby, zákonitě jsi narazil na nějaké CMS. Buď to byl Wordpress, Joomla, CMS Made Simple, Drupal nebo nějaký úplně jiný systém pro správu obsahu. Hledáš-li nenáročný CMS pro menší web (a nechce se ti dělat vlastní), mrkni na GetSimple CMS.

GetSimple logo

GetSimple CMS (dále jen GS) je vyvíjen jako nenáročný CMS bez zbytečností. Jak říká oficiální slogan, GS má všechno, co potřebuješ a nic z toho, co nepotřebuješ. Některé dnešní populární CMS si klidně řeknou o mnoho megabajtů prostoru na serveru a jejich instalace zabere nezanedbatelnou dobu. Pro někoho může být (zejména na začátku) problém vyznat se v prostředí s nekonečným množstvím funkcí a nastavení. V neposlední řadě je potřeba, aby webhosting disponoval databází, což pro majitele domény znamená mírně zvýšené náklady. 

Kam s daty?

GS si úplně vystačí se strukturou XML souborů, do kterých ukládá veškeré informace (stránky, příspěvky, komentáře, nastavení). Do složek na serveru pak umisťuje soubory (obrázky, dokumenty). Práce s GS je svižná a vše funguje bez nejmenších problémů. Oprávněné obavy, že u rozsáhlejších webů by zpracování XML souborů mohlo být časově náročné, uklidňují autoři GS. Tvrdí, že GS bez problémů zvládá i stovky stránek.

Po našem

Po rychlé a snadné instalaci uvidíš v adminu opravdu jen to nejnutnější. Implicitní jazyk je překvapivě angličtina, ovšem vzhledem k poměrně aktivní komunitě okolo GS lze celkem bez problémů najít i češtinu. Instalace překladu je triviální - jednoduše nakopíruješ soubor s českým překladem do správné složky na serveru a je to. Po obnovení stránky jsi doma. Stejný princip lokalizace je i u rozšiřujících modulů (plug-inů), o kterých se šířeji zmíním později.

Skiny

Co by to bylo za CMS, kdyby nepodporoval šablony vzhledu (Theme). Spousta se jich dá najít přímo na webu GS, zdarma stáhnout a vesele používat. Pro věčné nespokojence (jako jsem třeba já) je tady možnost vytvořit si šablonu vlastní. Na webu je k tomu celkem slušně zpracovaný návod, takže se můžeš pustit rovnou do díla.

Celkem nic na tom není. S přiměřenou znalostí programování a webotvorby obecně svou vlastní GS šablonu bez problémů vyrobíš. Ostatně, nic jiného ti ani nezbývá, pokud chceš na tebou vyvíjený web nasadit právě GS.

Tvorba obsahu

Pro vkládání textu (obrázků, tabulek atd.) nemůže chybět vizuální editor. V případě GS se jedná o drobně upravený CKEditor, který je možno (skrze konfigurační soubor) doladit k obrazu svému. Přizpůsobit se dá kromě panelu nástrojů dokonce i vzhled editoru. K dispozici je vše, na co je dnešní zhýčkaný uživatel kancelářského softwaru zvyklý. Občas se to může chovat lehce jinak než bys čekal, ale aspoň ti nezakrní mozek. Zvýrazňování textu, podtržení, zarovnávání, odrážky, citace, barvičky, odkazy, obrázky, tabulky. Je to tam všechno.

Upload souborů na server zajišťuje nativní engine, který umožňuje i hromadné akce. Nahráváš tedy více souborů najednou. Systém umí upravit obrázky (změnit velikost) a vyrobit z nich náhledy.

Jednoduchý neznamená hloupý

Filozofie GS je v prvé řadě opřena o jednoduchost, rychlost a snadné použití. Přesto však systém nabízí možnost rozšíření svých funkcí formou externích modulů. Říká se jim Plugins a na webu v repozitáři je jich k dispozici víc než dost. Od drobných vylepšení až po komplexní aplikace typu fotogalerie, kniha hostů, správu uživatelských účtů a jejich práv či jiné. Šikovnější z nás si samozřejmě mohou napsat moduly vlastní, případně se o ně mohou i podělit s ostatními v komunitě.

Pluginy se opět instalují triviálním nakopírováním do příslušné složky na serveru. Po instalaci jsou neaktivní a je potřeba je jedním kliknutím zapnout. Tímto způsobem si z původně jednoduchého CMS můžeš vytvořit propracovaný systém s mnoha pokročilými funkcemi.  

Výkon a zálohování  

GS používá pro rychlejší odezvu jednoduchou cache. Ukládá tedy často používaná data do mezipaměti a tím urychluje zobrazování stránek. Načítání je bleskové, na nic se nemusí čekat.

GS nezapomíná ani na případná selhání ze strany lidského faktoru či techniky. K dispozici nabízí systém zálohování předchozích verzí a možnost jejich obnovení v případě problémů. Pro ještě větší klid na práci přidává GS možnost vzít zpět téměř jakoukoliv akci (undo), kterou v systému provedeš. Občas je vhodné zálohovat/archivovat celý web, což GS taky umožňuje.

A zase to SEO

Optimalizaci pro vyhledávače nelze ignorovat a tak i GS ve svém základu nabízí kromě správy Fancy URLs možnost práce s keywords, description, canonical URL, custom permalink structure, sitemap, 404 page a title. Jednotlivé stránky webu tak budou mít hezké adresy, které google (a zbytek světa) milují. Šance na vysoké umístění v žebříčku výsledků vyhledávání porostou.

Dokumentace a komunita

Okolo GS se pohybuje poměrně dost lidí a dle jejich aktivity na Wiki lze usuzovat, že jim na vývoji GS docela záleží. Oficiální dokumentace je dostatečně podrobná a hezky přehledně zpracovaná. Většina zdrojů je samozřejmě (vzhledem k původu GS) v angličtině, nicméně dá se najít i české články na toto téma.

Shrnutí

Proč používám GetSimple CMS? Protože: 

  • není nafouknutý zbytečnostma,
  • nevyžaduje databázi,
  • je rychlý,
  • nezabírá moc místa na serveru,
  • aktivně se vyvíjí,
  • můžu si ho snadno upravit.

Pokud se rozhodneš GS vyzkoušet a na něčem se nedejbóže zasekneš, neztrácej čas. Napiš a nějak to pořešíme.

 

Podobné články

  • ...

Komentáře

  |  Zapoj se do diskuze