Raspberry Pi 2 jako mediální centrum

Blog - Raspberry Pi 2 jako mediální centrum      

  TIP |  Jak přehrávat filmy přes Rasbperry Pi 2 z pohodlí svého gauče na obřím televizoru? Jednoduše. Pořiď si Raspberry Pi 2, obří televizor s podporou HDMI-CEC a velký pohodlný gauč. Stačí to takhle? Že ne? Ok, tak to trošku rozepíšu.

Foto: Raspberry Pi 2 v plastové krabičce

Nostalgie pro starší a pokročilé

Všichni jsme začínali stejně. Skřivení na židli u stolu jsme sledovali na 15" monitoru avíčka a divixy v malém okénku o šířce asi 320 pixelů. Jak šla evoluce dál, postupně se zvětšovalo rozlišení videa, datový tok, uhlopříčka obrazovky a propustnost internetových přípojek. Dnes už samozřejmě chceme filmy téměř přes celou stěnu a jak jinak než v nejlepší kvalitě. A chceme mít u toho pohodlí.

Promítačky jsou drahé a nenabízejí tak úžasnou kvalitu obrazu, jako LCD televize. Tu máme doma skoro všichni, takže je třeba jen vyřešit způsob, čím přehrávat a odkud tahat filmy. 

Jaký přehrávač zvolit

Existuje celá řada možností, jak řešit tzv. domácí kino. Od "obyčejného" notebooku s HDMI výstupem, přes různé dongly s Androidem až k dedikovaným hi-fi mašinkám. Těžko se v tom orientuje a dobře vybrat není vůbec jednoduché.

Já jsem zvolil druhou generaci malého a levného počítače Raspberry Pi (dále jen RPi), který byl původně vyvinut jako platforma k výuce programování, automatizace atp. Už u první generace RPi se ukázalo, že dokáže docela obstojně zpracovávat obraz ve vysokém rozlišení a tak se netrpěliví nadšenci dali do experimentování. Vznikla první domácí kina postavená na jednoduchém počítači velikosti kreditní karty.

Výhody Raspberry Pi 2:

  • 4jádrový procesor
  • 1 GB RAM
  • nulová hlučnost (nemá rotující ventilátory)
  • nízká spotřeba
  • malé rozměry (možno pověsit zezadu na televizor)
  • HDMI výstup
  • cena (asi 1 100 Kč i s krabičkou)

Instalace systému

Neodolal jsem aktuální nabídce trhu a pořídil modernizované RPi 2, které bylo v mnoha recenzích vychvalováno až do nebes. Beznadějně vyprodané e-shopy sice trošku prověřily mou trpělivost, ale nakonec balíček (po asi 2 týdnech) úspěšně dorazil a bylo veselo. RPi jsem "namontoval" do elegantní průhledné krabičky, která padla jako ulitá (kromě otvoru na dodatečný pasivní chladič - ten je trošku mimo). 

Vyvstala však otázka, co na něj nainstalovat. Po obligátním googlování jsem se rozhodl pro Raspbmc, nebo-li mediální centrum XMBC šité na míru RPi. Stáhl jsem si z webu instalátor Raspbmc a na SD kartu systém celkem snadno nahodil.

První start

Po připojení všech kabelů (HDMI, napájení, síť) se na obrazovce rozzářil veliký barevný čtverec. Úžasné. A co dál? Dál nic. Sakra! Pojal jsem podezření, že něco nebude úplně v pořádku. Zpátky ke googlování.

Foto: Barevný čtverec na obrazovce při startu Raspberry Pi

Dozvěděl jsem se, že barevný čtverec je v pořádku, ale neměl by svítit věčně. Po chvilce by měl zmizet a systém by měl začít nabíhat. Na vině prý může být slabé napájení, špatná SD karta nebo blbě nainstalovaný OS. Stejný barevný čtvereček mi doteď svítí v pravém horním rohu obrazovky. Je to prý z toho důvodu, že mám slabý zdroj. Výrobce (na krabičce) doporučuje zdroj, který bude dodávat 1500 - 2000 mA při napětí 5 V. (Moje nabíječka umí jen 1,3 A.) Holt čtyřjádro potřebuje pořádně "nažrat".

Shodou okolností jsem na webu Raspbmc zachytil informaci, že jejich tým vyvíjí nový systém s názvem OSMC. Když tedy mám zbrusu nové RPi2, je možné, že "starší" Raspbmc s ním nemusí být tak úplně kompatibilní. A tak jsem si stáhl instalátor OSMC, který mi pomohl nainstalovat OSMC na druhou SD kartu. Tu jsem ještě předtím dočista dočista vysmejčil formátovací utilitkou SD Formatter.

Vyměnil jsem v RPi karty se systémem a připojil opět ke zdroji. Zafungovalo to! Sice teď nevím, v čem byl přesně problém (jestli v SD kartě nebo v systému), ale je mi to fuk. Barevný čtverec problikl následován výpisem instrukcí a jiných textových hlášek zaváděného systému. Najelo grafické prostředí OSMC (Kodi). Nadšení stoupá!

Dálkové ovládání

Je jasné, že když sedíš/ležíš na gauči, netoužíš po tom, abys každých 20 minut musel vstávat a pouštět další díl svého oblíbeného seriálu. Pokud máš televizor s podporou standardu HDMI-CEC (alias SimpLink /LG/, Viera Link /Panasonic/, Anynet+ /Samsung/, Bravia Sync /Sony/), máš vyhráno. Žádné další výdaje, žádné další problémy. Prostě to funguje. Dálkáčem od televizoru perfektně ovládáš OSMC na RPi 2 skrze "chytrý" HDMI kabel.

O trochu složitější je to v případě, že potřebuješ něco napsat (jména, hesla, cesty atp.). K tomu se dálkové ovládání moc nehodí. Ideálním řešením jsou bezdrátové klávesnice. V nabídce jich je už poměrně dost a zkušenosti s nimi jsou velice dobré.

NFS jako vstupenka na Synology

Teď ještě propojit RPi s naším soukromým datovým centrem. Chvilka experimentování bez předchozího studia v mém případě nepřinesla kýžené ovoce a tak opět hurá na skvělý internet. Tam jsem si našel cennou informaci, že ideální je použít NFS. Údajně se hodí více, než klasický protokol SMB (z důvodu jednodušší autentikace uživatele a rychlejšího přenosu).

Stačilo už jen najít návod pro detailní nastavení NFS v prostředí administrace Synology a mohl jsem bouchat šampaňské. Všechno funguje!

Podporované formáty videa

Sluší se ještě zmínka o tom, jaké kodeky RPi 2 podporuje. Podle informací přímo od výrobce umí nativně přehrávat videa kódovaná v h.264 (mp4/mkv). V případě potřeby je možné za drobný poplatek pořídit licence pro MPEG-2 a VC-1.

Svoje nové supermoderní mediální centrum provozuju velice krátce, ale na problém s přehráváním videa jsem ještě nenarazil. Všechno jelo bez problémů a svižně.

Vesele si kynu

Chybí už jen domácí robot, který by na požádání vyráběl popkorn a míchal koktejly. Jinak mám vše připraveno k tomu, abych nemusel hnout ani prstem a mohl z pohodlného kanape nerušeně sledovat kinematografické skvosty, prohlížet fotky z dovolené, poslouchat online rádia nebo projíždět internetové streamy.

Příjemnou zábavu!

Podobné články

Komentáře

  |  Zapoj se do diskuze