Výpek à la Wordpress

Blog - Výpek à la Wordpress      
Výpek à la Wordpress

  TIP |  Když budeš na svůj hosting instalovat Wordpress, nejprve si zálohuj původní soubor .htaccess. Tohle je univerzální rada pro všechny případy, kdy děláš jakékoliv zásadnější změny. Nikdy nevíš, co se kde může podělat. Systémy jsou složité a závislosti spletité. Sichr je sichr. Proč o tom píšu? 

Stalo se mi totiž před pár dny, že jsem na serveru rozjížděl jeden informační web. Po instalaci redakčního systému a nastavení několika drobností jsem byl sám se sebou hrozně spokojený a mnul jsem si ruce.

Ovšem pouze do doby, než jsem po několika dnech zjistil, že mi jaksi přestaly fungovat odkazy na jiných webech. Klikám jako blázen a nic. Pořád jsem na úvodní stránce, odkazy neodkazují! 

Chvilku jsem na to nevěřícně koukal jako krtek do tunelu Blanka. Zprvu mě vůbec nenapadlo, kde by mohl být zakopaný pes. Souvislost s nedávnou instalací Wordpessu mi v ten moment na mysl nepřišla.

Zkušené oko vidí

Pak mě ale cosi osvítilo a dostal jsem nápad mrknout se na datum poslední změny souboru .htaccess v kořenovém adresáři webu. No a co bys řek? Měl ho tam! Soubor byl změněn před šesti dny. Ale já jsem tam nic neměnil poslední rok, to vím naprosto jistě. Prsty v tom tedy má nějaký program nebo automat. Napadlo mě, že by víníkem mohl být provozovatel webhostingu, který si jen tak z ničeho nic dovolil "vrátit" nastavení .htaccess do továrního nastavení nebo prostě dělali nějaký upgrade. Čert ví. 

Zdálo se mi to málo pravděpodobné, ale i přesto jsem zadal podobně formulovaný dotaz do vyhledávače. Jeden z prvních vrácených výsledků zněl slibně a navedl mě na správnou stopu. Po bližším prozkoumání problému se ukázalo se, že i když instaluješ Wordpress někam hlouběji do struktury, změní se .htaccess v rootu serveru. Zřejmě instalátor předpokládá, že v naprosté většině případů umisťujeme weby do nejvyšší úrovně webového prostoru.

Pes vykopán a zlikvidován

Poučen z výše uvedeného jsem si udělal zálohu zprzněného .htaccess pro případ, že by wordpress měl nějaké námitky. Po otevření pacienta je vše nad slunce jasné. Na konci je wordpressácký přílepek, který dělá neplechu. Vypadá asi takhle:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

Takže pryč s ním, sejvnout, nahodit zpátky na server. Všechno znovu šlape jak má.

Podobné články

Komentáře

  |  Zapoj se do diskuze