Vzhůru do CSS3: recenze knihy Martina Michálka

Blog - Vzhůru do CSS3: recenze knihy Martina Michálka      
Vzhůru do CSS3: recenze knihy Martina Michálka

Když už dneska člověk dělá ty moderní weby, tak si bez gůglu prakticky neškrtne. Tedy pokud není zrovna chodící encyklopedie s hlavou jak zmutovaná dýně. Nových věcí přibývá denně tuny a vyznat se v nich je téměř nadlidský úkol. Ne tak pro Martina Michálka, který o aktuální trendech tvorby webů nejen pravidelně přednáší, ale dokonce i napsal knihu s názvem Vzhůru do CSS3!

Jak už jsem tedy v úvodu předeslal, sledování akademické obce webařské je v dnešní hyperrychlé době nezbytně nutné. Jasně, můžeš být členem tématické google+ komunity nebo odebírat zprávy od známých a vlivných osobností na facebooku či twitteru.

Můžeš chodit na notoricky profláknuté technologické servery a hltat jejich neutuchající přívaly článků, které tě vždycky nějak obohatí. Taky můžeš jezdit šestkrát do roka na vývojáško-marketingovo-hipsterské konference, kterých se v poslední době vyrojilo mračna. Eventuálně se můžeš zapsat na univerzitu či zacálovat si školení. A nebo si prostě pořídíš knížku od Martina Michálka.

Stojí to za to

Pokud tak učiníš, uděláš jednoznačně dobře. Především podpoříš Martina v jeho bohulibé činnosti a ten nás tak bude i nadále radostně obšťastňovat svým odborným přínosem. Zároveň získáš spoustu užitečných informací z oboru, které budeš mít přehledně k dispozici ve svém rodném jazyce. Česky psaných odborných textů, které jdou s dobou, není nikdy dost.

V neposlední řadě o sobě zjistíš, že fakt neumíš úplně všechno. To je samozřejmě dobře, protože právě díky knize Vzhůru do CSS3 na sobě můžeš okamžitě začít pracovat a zvyšovat si tak nejen kvalifikaci, ale i image v očích klientů. 

Co v tom je

Kniha tě ve svém úvodu lehounce vtáhne do problematiky aktuálních webařských trendů. Pokud se o vývoj na poli webdesignu aktivně zajímáš, bude ti většina z uvedeného přinejmenším povědomá. Všechny ty pojmy, které se neustále dokola skloňují v nejrůznější článcích a kterým člověk prostě nemůže utéct. Preprocesory, responzivní design, prototypování, automatizace, frameworky, svg, webfonty, animace a spousta dalších. Znáš to. A možná taky ne.

Martin úhledně shrnuje všechny překotné změny, jež se v oboru udály za velice krátkou dobu a které není možné zcela ignorovat. Takový přehled je velmi užitečný především pro ty z vás, kteří jste si v posledních několika letech profesně drobátko zdřímli a teď to chcete napravit.

Nadvláda strojů

Dozvíš se tedy, že už dávno se nepíše CSS jen tupým skládáním deklarací za sebe, neopakují se do zblbnutí selektory a vůbec že se nedělá už spousta zbytečných věcí. Dělají je totiž za nás moderní programy zcela automaticky nebo jen s naší drobnou asistencí v podobě konfigurace. Dokonce ani ten projekt už si člověk nemůže založit sám. Ostatně proč by to dělal, když na to je software, co to zvládne rychlejc a lépe.

Photoshop už taky není co býval. Přesněji řečeno, jeho použití pro navrhování webů se radikálně změnilo, když to řeknu kulantně. Vyrostli nám noví hráči, kteří převzali štafetu a splňují moderní požadavky daleko lépe, než kdejaký veteránsoftvér. Prostě generační obměna.

Týmová spolupráce jakbysmet. Github rulez. Dneska všichni ví co se kde šustně a ví to hned, protože kdyby to nebylo hned, tak by to bylo pozdě. Všichni vesele verzujeme, pushujeme, commitujeme. A to, prosím, nejsme žádní echt hardcore programátoři! Přesto rubeme v příkazovém řádku, až létají třísky. Tedy alespoň někteří z nás. Divíš se, že na webařském webu blábolím cosi o commandlajně? Tak to patříš do již dříve zmíněné skupiny ospalců, kteří tak trošku usnuli na vavřínech. Budíček! Vstávat a cvičit!

Má co nabídnout

Pokud v úvodu knihy zažiješ mírný počáteční šok, netřeba házet flintu do žita. Stačí se z hluboka nadechnout a pokračovat ve čtení. V následující části se totiž Martin vydává hlouběji do zákoutí předeslaných témat a provede tě jimi přesně tak, jak sis představoval. Tedy stručně, jasně a bez zbytečných keců.

Navrch dostaneš ke každému problému konkrétní řešenou úlohu v online formátu (codepen atd.), takže pokud čteš e-book, stačí jen kliknout a začít okamžitě experimentovat. Z mého pohledu je tento způsob k nezaplacení, protože patřím mezi jedince, kteří se nejlépe učí praxí. Přepisovat URL z papírové knížky se taky dá, ale je to asi opruz. Možná by se to dalo nějak řešit pomocí QR kódu? Slovo do pranice.

Všechna kouzla CSS3

Asi tak nějak tušíme (a někteří z nás dokonce vědí), že CSS3 skýtá až neuvěřitelný potenciál. Pokud to ani netušíme, tak to je nám nás líto. Kniha ve své další části nazvané Referenční příručka CSS3 naštěstí podává ucelený obraz toho, co všechno je dnes k dispozici a jak toho využít ve svůj prospěch.

Každou "novou" CSS3 vlastnost Martin jasně definuje včetně jejich parametrů a způsobů aplikace. V naprosté většině případů se dozvíme konkrétní situaci, v níž je danou vlastnost vhodné použít. Pokud existují jakákoliv úskalí, jsme na ně náležitě upozorněni, a to ať už jde o podporu prohlížečů, fyzická omezení mobilních zařízení nebo prostě klasické bugy. Po přečtení budeme ready a nic nás nepřekvapí.

A protože rozmisťování prvků na stránce (layout) byl odjakživa v CSS problém, dostal v rámci knihy nemalý prostor kolega Flexbox, který je nepopiratelnou mantrou posledních let. Flexbox prostě řeší úplně všechno a ještě vám k tomu uvaří i kafe. Nastaly zlaté časy kódérů!

Kdo chce ještě přidat?

V mých očích je kniha Martina Michálka až po okraj nacpaná informacemi, bez kterých se dnešní moderní webař neobejde. A kdyby to někomu snad bylo málo, jako nášup si může dát rychloseznam vybraných CSS vlastností, které jsou sice méně rozšířené, ale možná právě o to zajímavější.

V samotném závěru knihy pak ještě od autora dostáváme odkazy na velice vhodné a užitečné online nástroje. Ty nám pomůžou nové informace lépe vstřebat, vyzkoušet si je přímo "na bojišti" nebo rovnou použít ve svém modernizovaném production workflow.

A já říkám: Díky!    

Podobné články

Komentáře

  |  Zapoj se do diskuze